Odmor u Hrvatskoj s Adrialinom

Informacije o putovanju VAŽNO

Informacije za putovanje – obavezno pročitati prije putovanja u Hrvatsku!
Dan dolaska i dan odlaska

U glavnoj sezoni (lipanj, srpanj, kolovoz) osim u Senju, Svetom Juraju i u pojedinim iznimnim slučajevima moguć je dolazak i odlazak samo subotom. Iznajmljivačima je najdraže kad nema rupa u rezervacijama ili kad su one male.
U objektima, u kojima kao dan dolaska i dan odlaska morate odabrati subotu, možete nam putem e-pošte navesti alternativni dan dolaska i odlaska. To je važno, kako bi turistička agencija koja vas prati na licu mjesta u Hrvatskoj bila informirana o Vašem točnom trenutku dolaska i odlaska. Na žalost, ipak je potrebno platiti cijenu od subote do subote.


Vrijeme dolaska i odlaska

U smještajne jedinice za odmor se na dan dolaska može ući (check-in) od 14.00 - 19.00 sati, odn. iz njih se na dan odlaska mora izaći (check-out) do 10.00 sati. Iznimke su moguće samo po dogovoru s osobom za kontakt, hotelom ili apartmanskim naseljem navedenim u vaučeru. Ako ne možete pravovremeno doći, o tome obavijestite turističku agenciju ili njihovog partnera za kontakt u Hrvatskoj (vidi vaučer).


Adresa objekta za odmor

Po prispijeću uplate preostalog iznosa dobit ćete vaučer s adresom turističke agencije koja će se o Vama brinuti, odn. adresu objekta za odmor.
Kod hotela i apartmanskih naselja javite se izravno na recepciju.
Hoteli i apartmanska naselja su dobro označeni u turističkim mjestima i mogu se bez problema pronaći.
Planer rute do turističkog mjesta pronaći ćete u turističkom vodiču u odnosnom opisu mjesta.


Ribolov

Prije nego što počnete sa sportskim ribolovom morate zatražiti odobrenje. Za pribavljanje odobrenja (ribolovne dozvole) potrebna vam je osobna iskaznica (putovnica, vozačka dozvola). Dozvole se izdaju u turističkim agencijama i turističkim uredima u svim gradovima uz obalu.

Izdaju se dozvole za sportski ribolov udicom, s podvodnim harpunom, s vučnim ili ležećim parangalom, kao i odobrenja za tunolov.

Ribolov je dopušten na cijelom Jadranu, pri čemu posebna ograničenja postoje za vode nacionalnih parkova (Kornati, Brijuni, Krka i Mljet), kao i za neka druga, manja područja.

Cijene za odobrenja (ribolovne dozvole) su različite, ovisno o tome, radi li se o dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj dozvoli.


Izleti

Na našoj internetskoj stranici pronaći ćete opsežnu ponudu

mogućnosti za izlete. Izlete možete rezervirati izravno putem interneta zajedno sa smještajnom jedinicom za odmor. Detaljnije informacije o
izletima u Vašem turističkom mjestu pronaći ćete u opisu odabranog odmorišnog domicila.


Trajekti

U načelu se lokalni trajekti u Hrvatskoj ne mogu unaprijed rezervirati. Vozne karte moraju se kupiti pri dolasku u luku. Prema većim otocima, (otoku Rabu, otoku Lošinju, otoku Pagu, otoku Braču, otoku Pašmanu,otoku Hvaru...) trajekti stalno prometuju (glavna sezona). Dodatne informacije pronaći ćete kod velikog hrvatskog trajektnog prijevoznika www.jadrolinija.hr.


Ljekarne

One su označene zelenim križem i na hrvatskom jeziku se nazivaju "ljekarna".


Protupožarna zaštita

Posebno suhim ljetima je opasnost od požara vrlo visoka. Molimo Vas da ne bacate šibice, cigarete ili predmete od stakla bilo gdje, već upotrijebite pepeljaru ili odgovarajuće kante za otpad.


Posteljina

Posteljinu privatni vlasnici kuća za odmor u pravilu stavljaju na raspolaganje tjedno. Informacije o tome potražite u pojedinačnim opisima objekata. Kuhinjske krpe su u pravilu također na raspolaganju, ali nema svugdje ručnika (obratite pozornost na pojedinačni opis smještaja). U hotelima se posteljina i ručnici naravno podrazumijevaju.


Vez za čamac

Molimo da se najprije s nama dogovorite jer u nekim mjestima vlada oskudica vezova. U pravilu su na raspolaganju dizalice koje mogu podići i teške brodice. Navozi postoje u gotovo svakom mjestu duž obale. Pojedinačni objekti imaju vlastite vezove koje uz naplatu pristojbi stavljaju na raspolaganje. Molimo da to unaprijed dogovorite s Adrialinom.


Brodska dokumentacija

Od snage 3,68 KW potrebna je njemačka dozvola za vođenje čamca kategorije B (za priobalnu plovidbu) ili kategorije C (plovidba otvorenim morem). Dokumenti za ulazak u zemlju i prijavu: Prijaviti se treba kod lokalne lučke kapetanije (lučka kapetanija). Treba predočiti dopuštenje za vođenje čamca i dokaz o registraciji, odn. dokaz o vlasništvu. Prikolice s čamcima na hrvatskim cestama smiju prometovati bez posebnog odobrenja samo ako nisu šire od 2,50 m, niti dulje od 18 m te više od 4 m.


Trajanje rezervacije

U glavnoj sezoni minimalno trajanje rezervacije iznosi sedam (7) dana. Iznimke su moguće po dogovoru s nama. Inače minimalno trajanje rezervacije iznosi četiri (4) dana. Za rezervacije u trajanju kraćem od četiri (4) dana u pravilu postoji nadoplata (molimo obratiti pozornost na pojedinačne opise objekata).


Putovanja autobusom u Hrvatsku

Iz više njemačkih gradova autobusom možete doputovati u gotovo sva turistička mjesta (Deutsche Touring). Rado ćemo Vas savjetovati.


Valuta u Hrvatskoj

Ne savjetujemo da novac mijenjate u Njemačkoj. Mjenjačnice na graničnim prijelazima u Hrvatsku otvorene su danonoćno. I u turističkim agencijama na licu mjesta ili izravno u hotelima ili apartmanskim naseljima možete zamijeniti novac. Kreditne kartice prihvaćaju se na mnogim mjestima. Moguće su gotovinske isplate pomoću EC-kartice na bankomatima. Ovdje dolazite izravno do Hrvatska Tečajni kalkulator!


Krpe za posuđe

Krpe za posuđe u pravilu su na raspolaganju u privatnim apartmanima, baš kao i sredstva za čišćenje (obratite pozornost na pojedinačne opise objekata).


Jamstvo

Eventualne nastale štete, kao što je npr. razbijena čaša i sl. treba podmiriti na licu mjesta. Ako Vaš smještaj ima nedostatke, obratite se vlasniku kuće, na recepciju ili u turističku agenciju koja Vas prati, kako bi se ti nedostaci bez odlaganja uklonili.


Kućni ljubimci (Hrvatska s psom)

Držanje kućnih ljubimaca moguće je u objektima, kod kojih je to izričito navedeno, uz doplatu po danu (vidi opis objekta). Međutim, dopuštenje vrijedi samo za jednog kućnog ljubimca. Za svakog dodatnog kućnog ljubimca obratite se Adrialinu. Za ulazak kućnog ljubimca u Hrvatsku potrebni su sljedeći dokumenti: Međunarodna iskaznica o cijepljenju s potvrdom o vakcinaciji protiv bjesnoće (najmanje 15 dana i najviše 6 mjeseci stara). U javnosti i u blizini plaža na snazi je obavezno vođenje pasa na uzici (djelomične novčane kazne do 150,00 EUR). Sunčanje s psom dopušteno je samo pri minimalnoj udaljenosti od 100 m od službene (javne) plaže za kupanje.


Ručnici

vidi opis objekta


Dokumenti motornog vozila

Vozačka dozvola, prometna dozvola i međunarodna zelena kartica osiguranja.


Boravišna pristojba

(zapravo mjesna pristojba) naplaćuje se od općina u Hrvatskoj, iz čega proizlaze različite tarife za pojedinačne turističke ciljeve (u pravilu oko 0,50 - 2,00 EUR po danu za odrasle, za djecu od 12 do 18 godina pola iznosa, a djeca mlađa od 12 godina ne plaćaju boravišnu pristojbu. Jednokratna prijavna pristojba iznosi 1-5 EUR po osobi (obratite pozornost na pojedinačne opise objekata). Informaciju o tome je li boravišna pristojba uključena u cijenu putovanja, možete pronaći u pojedinačnim opisima objekta.


Voda iz vodovoda u Hrvatskoj

Voda iz vodovoda stalno se ispituje, podliježe strogim kontrolama i može se bez zadrške piti bez prethodnog prokuhavanja.


Potrebno ponijeti

Preporuča se ponijeti kavu, jer se u većini slučajeva može nabaviti samo kava uobičajena za regiju.


Dokumenti/putovnice

Kod boravka u Hrvatskoj do 30 dana građaninu EU dovoljna je osobna iskaznica. Putovnica je potrebna kod boravka do 3 mjeseca i u slučaju tranzita. Za djecu mlađu od 16 godina potrebna je putovnica s fotografijom (i za malu djecu) ili unos u putovnicu roditelja. Građani iz država nečlanica EU trebaju se informirati kod nadležnih konzulata ili veleposlanstava.


Sigurnost

U načelu Hrvatskom možete putovati bez problema. Prije svega na obali, na hrvatskim otocima, u cijeloj Istri, u velikim gradovima i
nacionalnim parkovima Plitvička jezera, Krka,
Paklenica i na Brijunima možete se osjećati posve sigurno. Međutim, u sljedećim područjima postoji opasnost od nagaznih mina: Istočna Slavonija (30 do 50 km prije granice sa Srbijom i na granici prema Mađarskoj, osobito područja oko Vukovara i Vinkovaca); Zapadna Slavonija (područje Daruvara, Pakraca, Virovitice); zapadno i jugozapadno granično područje prema Bosni i Hercegovini (prostor južno od Siska i Karlovca, istočno od Ogulina, Otočca, Gospića, na istočnom rubu Zadra i u zaleđu obale između Senja i Splita te u planinama jugoistočno od Dubrovnika). U tim područjima izričito se upozorava da se ne smije silaziti sa cesta i putova.
Pozor: Mine su često položene neposredno uz rub ceste. Minska polja obično su zatvorena žutim plastičnim trakama ili obilježena natpisnim pločama ili kolcima s plastičnim trakama. No, katkada nema nikakvih oznaka. Također, ni u kojem slučaju ne ulazite u ruševine i prazne zgrade.


Ceste i promet

Neobnovljene ceste u Hrvatskoj još imaju makadamski sloj koji je posebno klizav kad je mokar. Stoga vas molimo da po kiši oprezno vozite. U Hrvatskoj je osim toga na snazi granica od nula promila za vozače automobila i po danu treba voziti s upaljenim svjetlima.


Opskrba strujom u Hrvatskoj

220V, nisu potrebni euro utikači.


Gorivo za motorna vozila u Hrvatskoj

Bezolovni benzin zove se "bezolovni 95", super se zove "super benzin", a eurodizel je "eurodizel".


Ronjenje u Hrvatskoj

Ronjenje s bocama s kisikom mora biti odobreno od lokalne lučke kapetanije. Lov harpunom s bocama s kisikom najstrože je zabranjen.


Telefoniranje u Hrvatskoj

Možete bez problema telefonirati u poštama, hotelima i u javnim telefonskim govornicama. Za telefonske govornice potrebne su vam telefonske kartice koje možete kupiti u svakom poštanskom uredu. Telefoniranje njemačkim auto telefonima ili mobilnim telefonima moguće je u cijeloj Hrvatskoj (s lokalnim slabim točkama).


Prometne nezgode

Svaku nezgodu treba prijaviti mjesnoj policijskoj stanici u Hrvatskoj. Vozila s oštećenim karoserijama za izlazak iz države trebaju policijsku potvrdu o šteti.


Perilice rublja/pranje

Neki apartmani u Hrvatskoj raspolažu i vlastitom perilicom rublja. Općenito vrijedi, da je pranje moguće uz malu naknadu, osim ako to iznajmljivač ne zahtijeva. Da li je potrebno platiti pranje rublja i koliko, dogovorite na licu mjesta s iznajmljivačima. Praonice rublja u pravilu ne postoje (obratite pozornost na opis objekta).


Važni brojevi telefona

- Pomoć na cesti: 987
- ADAC-stanica za poziv u nuždi (njemački):
Hrvatska +385-1-3636000,
Slovenija (Zagreb) +385-1-3636500,
Austrija +43-1-2512060
- Hitni broj policije: 92
- Vatrogasci: 93
- Prva pomoć: 94
- Pozivni broj za Hrvatsku: 00385 zatim pozivni broj mjesta bez nule
- Pozivni broj iz Hrvatske za Njemačku: 0049 zatim pozivni broj mjesta bez nule


Zimska sezona

Za mjesece listopad, studeni, prosinac, siječanj, veljača, ožujak i travanj prikladne su samo smještajne jedinice za odmor koje raspolažu s mogućnošću grijanja. Iste su sadržane u opisu. Mjesečni najam po dogovoru.

Članstvo u sljedećim udrugama

Naši partneri

 • Adrialin je partner Hrvatske turističke zajednice

Sigurno plaćanje putem

 Bankovna doznaka i slijedeći načini plaćanja:
PayPal, Automatsko odbijanje, MasterCard, Visa, American Express
ESIF
EU
Hamag

Adrialin širom svijeta

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE