Odmor u Hrvatskoj s Adrialinom

Hrvatska kulinarski

Gastronomija u Hrvatskoj



Osim sunca,lijepih plaža i predivne prirode, bitan čimbenik uspješnog odmora su piće i hrana. Svojom šarolikom ponudom ukusnih jela hrvatska kuhinja očarava svoje goste. Opseg kulinarskih specijaliteta koji se nude gostima u različitim krajevima Hrvatske je nevjerojatan.
Neovisno o širokoj ponudi ukusnih jela diljem regija Hrvatske, svima je zajedničko da koriste svježe sezonske sastojke i to najčešće iz biološkog uzgoja. U većini restorana je dobar odnos ponude i cijene i malo je onih koji odskaču svojim cijenama.
Ponuda specijaliteta varira ovisno u regiji. Tako npr. uz obalu nalazimo mediteransku prehranu s velikom ponudom ribljih jela, škampi,školjki i drugih morskih plodova. Poseban specijalitet u Dalmaciji je tzv. „brodet“, riblja juha s palentom, koja se mjestimice naziva i „brodetto“. U centralnoj Hrvatskoj se ističu jela od tjestenine kao npr. makaroni s mesnim umakom ili punjene raviole. Čak je i neizbježna pizza kulinarski užitak – dok je talijanska varijanta tanka, hrvatska je deblja sočna i bogato nadjevena.

U Zagrebu i sjevero-zapadnoj Hrvatskoj mesna jela dominiraju jelovnicima. Meso se priprema na ražnju, roštilju ili u gulašu. Utjecaj austrijske kuhinje se vidi i u desertima, koji pokazuju veliki utjecaj Beča. Palačinke s marmeladom ili čokoladom i sitni kolači punjeni orasima, marmeladom od šljiva ili makom čine ukusan kraj zasitnih jela.

Hrvatsku listu pića predvode razne vrsta vina iz vinograda širom zemlje. Prije jela Hrvati vole popiti Šljivovicu ili Kruškovac. Ukoliko se ne možete odlučiti koje biste popili, kušajte Julišku. Nakon jela se servira jaki espresso.

Specijaliteti – hrana

- pršut
- Krasnarski sir
- Paški sir
- Livanjski sir
- škripavac
- razne vrste sireva
- kulen
- janje s ražnja
- odojak s ražnja
- pašticada
- istarski tartufi
- fritaja
- specijaliteti s roštilja

Specijaliteti – piće

- Šljivovica
- Loza
- konjak
- likeri
- Juliška
- bijela vina
- crna vina
- piva

Ugostiteljstvo u Hrvatskoj

Kao i svugdje drugdje u Europi, tako se i u Hrvatskoj mogu naći razni lokali: bistroi, kafići, objekti brze prehrane, restorani, barovi itd. Molimo vas da se raspitate kod lokalne agencije koja mjesta preporučuju. Mi vam preporučujemo konobe – gdje možete naći domaće specijalitete. Također možete prisustvovati vinskim seminarima gdje možete kušati i naučiti više o vinima.

Kupovina

Na mjesnom „placu“ možete u svim većim mjestima kupiti dnevno svježe voće i povrće, domaće rakije, vino, sir, ribu i td.
Ovdje je pravilo „tko prvi..“ ranoranioci dobiju najbolju ribu,a oni koji duže spavaju mogu ostati bez željene robe.

Članstvo u sljedećim udrugama

Naši partneri

  • Adrialin je partner Hrvatske turističke zajednice

Sigurno plaćanje putem

 Bankovna doznaka i slijedeći načini plaćanja:
PayPal, Automatsko odbijanje, MasterCard, Visa, American Express
ESIF
EU
Hamag

Adrialin širom svijeta

  • DE
  • AT
  • IT
  • CZ
  • HU
  • SK
  • GB
  • FR
  • NL
  • PL
  • HR
  • SI
  • DK
  • SE
  • NO
  • CH
  • RU
  • BE
  • DE
    • DE DE
    • AT AT
    • IT IT
    • CZ CZ
    • HU HU
    • SK SK
    • GB GB
    • FR FR
    • NL NL
    • PL PL
    • HR HR
    • SI SI
    • DK DK
    • SE SE
    • NO NO
    • CH CH
    • RU RU
    • BE BE