Mjesto Rab - Otoci - Hrvatska

Informacije za Vaš odmor u mjestu Mjesto Rab

Nudimo Vam 201 smještaja na destinaciji Mjesto Rab.

Mali grad Mjesto Rab ima oko 1600 stanovnika. Kvartovi Mjesto Rab su sljedeđi: Suha Punta.


Općenito
Otok RabRab, otok u sjevernom dijelu Jadrana, između Krka i Paga; 93,6 km2 (dug 22 km); 9 205 stanovnika. Sastoji se uglavnom od vapnenaca, koji tvore dva niza uzvisina; na sjeveroistoku je Kamenjak (najviši vrh, 408 m), a na jugozapadu Kalifront (97 m). Na sjeveroistoku je između zaljeva Lopara i Crnike, Loparski poluotok. Osim Lopara, veći su zaljevi Supetarska Draga, Kamporska draga, zaljev Sveta Fumija (Eufemija). rnNa Rabu su zime blage (prosječna temperatura siječnja 6,7 °C), a ljeta vruća (prosječna srpanjska temperatura 23,2 °C); srednja godišnja temperatura je 15,3 °C; godišnja količina oborina iznosi oko 1 000 mm. Rab se ubraja u najsunčanije dijelove Europe; 2499 sunčanih sati godišnje. Temperatura mora ljeti je do 24 °C, u zimi do 10 °C. Vapnenački dijelovi otoka, osobito Kalifront, mjestimično su obrasli šikarom i šumom mediteranskog hrasta, a uspijevaju cedar, dud i nekoliko vrsta bora. U središnjem, obradivu dijelu otoka uzgajaju se masline, vinova loza, povrće. Lov na fazane, zečeve, divlje kuniće i kune. rnOsim grada Raba, na otoku je 7 naselja: Lopar, Mundanija, Supetarska Draga, Kampor, Banjol, Palit i Barbat. rnS kopnom je povezan trajektom ( Jablanac-Mišnjak i Senj-Lopar). rnNarodna nošnja gotovo se sasvim izgubila, a od običaja sačuvani su samo svadbeni. Narodni su plesovi »naše kolo«, »merezinka« i »mahlina«. Nekada je ribolov bio vrlo intenzivan, a danas je turizam glavna gospodarska grana.
Rab (u antici Arba, u srednjem vijeku Arbe, Arbia, Arbiana, Arbitana, Arbium); od XV. st. javlja se naziv Rab. U pretpovijesno doba naseljen ilirskim Liburnima. Prvi put se spominje 1360. Rimljani su ga zauzeli u II. st., 1155. rimska je kolonija, a u doba cara Augusta grad Arba već je municipij, opasan zidom i kulama. Rimljani su na otoku podignuli brojne ljetnikovce i izgradili pomorske baze (stationes navales). Od seobe naroda Rab je najprije u sastavu Bizanta, od IX. st. do 1409. (s neznatnim prekidima) pripada Hrvatskoj, a poslije toga je, do 1797., pod vlašću Venecije. Poslije kratkotrajne austrijske vladavine otok ulazi 1805. u sklop Napoleonovih Ilirskih provincija, od 1814. pripada Austriji do 1918., kad ga je okupirala Italija. Rapalskim ugovorom 1920. vraćen je matici zemlji. U travnju 1941. okupirale su ga talijanske trupe, a poslije kapitulacije Italije njemačke; 1945. pripojen matčnoj Hrvatskoj. Otokom je 1449. i 1456. harala kuga i znatno prorijedila stanovništvo, pa je život stagnirao do početka XX. st., kad je počeo razvoj turizma.
Važnije luke, marine i lučice su: luka Raba, Nautički centar Rab (ACI), Sveta Mara, Kamporska Draga, Supetarska Draga, Nautički centar Supetarska Draga (ACI) i Lopar. Otokom prolazi magistralna prometnica (M29) od trajektne luke u uvali Lopar (Senj - Baška na Krku-Lopar) na sjeveru do trajektne luke Mišnjak (Jablanac-Mišnjak) na jugu.
Znamenitosti
Pristanište,  Povijesni stari grad,  Povijesne gradske zidine
Ponuda sportskih aktivnosti
Tenis
Gastronomija i zabava
diskoteka,  restoran,  kafic,  bar
Videa
 

Odmor u Mjesto Rab s Adrialinom

Ovdje možete pronaći povoljne smještajne jedinice za Vaše sljedeće putovanje :

image description

Ako tražite apartman, kuću za odmor, hotel, seosku kuću, pansion, sobu za goste ili mobilnu kućicu za Vaš odmor u Mjesto Rab ili se jednostavno želite samo informirati o Mjesto Rab u Otoci, onda ste kod nas na pravom mjestu.

Ovdje možete pronaći smještajne jedinice za odmor poput apartmana, kuća za odmor, seoskih kuća, hotela, apartmanskih naselja, pansiona, soba za goste, mobilnih kućica, krstarenja, čarter jahti, izleta i drugog. Adrialin raspolaže ponudom za Vaše putovanje u Hrvatsku, Italiju i Austriju koju stalno proširuje.

O ponudi:
Mjesto Rab apartmani, Mjesto Rab Kuće za odmor, Mjesto Rab Hoteli, Mjesto Rab Apartmanska naselja, Mjesto Rab kuća na selu, Mjesto Rab Pansioni, Mjesto Rab sobe za goste, Mjesto Rab Mobilne kućice

Mjesto Rab, dobar izbor za Vaš odmor u Hrvatskoj.